onsdag 4 augusti 2010

Aktiverings funderingar

Läste Katarinas inlägg på Hunddagboken igår om aktivering av sin hund. har funderat mycket på detta sedan dess.
Perla är en naturligt mycket aktiv hund som har svårt att varva ner. Nu har hon äntligen lärt sig denna i hennes tycke svåra konst. Så hitills har väl vi behövt att träna henne på detta. Missförstå mig inte, hon blir aktiverad i lagom mängd korta stunder kanske inte varje dag men ett par dagar i veckan.
Men med en hund som lätt blir super stressad så kan den minsta lilla aktivitet vara nog så jobbig.

Så pågrund av att hon blir så lätt stressad fick vi lägga viltspårs träningen på hyllan. Hade en hund som spårade på allt utan urskillning, yrade runt och ylade hysteriskt av ev. kattlukt, korsande spår, fåglar osv. Tråkigt men sant.

Upptäckte rallylydnad som är en alldeles förträfflig aktivering som dessutom ökar på uppmärksamheten från hundens sida. Perla njöt av detta. Svansen gick som en propeller på henne.
Dessutom kan man göra det lite överallt utan skyltar, man har skyltarna i sitt huvud och så gör man en liten snitzlad bana var man än är.

Vi gick agilitykurs -grund hösten -09  Där tror jag att Perlas passion ligger. Hon älskar bara att få springa och hoppa dessutom så fattar hon ganska så snabbt vad det hela går ut på. Vi håller på och tragglar slalomteknik och det är svårt. Men i dagsläget så klarar hon 5 pinnar ganska så bra.  Nu ska ju matte bara ha en kondition så att jag hinner att springa med.
Tänkte se om jag kan anmäla mig till en fortsättningskurs. För detta är KUL!! Och tycker Perla att något är roligt då tycker jag detta också :)


Vårt fina hinder som maken gjort till oss :)

2 kommentarer:

Katarina sa...

Nanna tycker också agility är jättekul. Och det tycker jag också - men jag inte riktigt tid och lust att träna så mycket så att vi kan tävla. Det får bli bara för att ha roligt, så småningom. Tänker mig en liten bana här hemma - men först nästa år när leia har åldern inne.

Dolores sa...

Jag gillar väl att träna och aktivera hemma mest. Ska man tävla så måste man vara med i brukshundsklubben och de har som policy att du måste ha gått vardagslydnad osv. vilket jag inte har gjort. Men att bygga lite hinder här hemma är minst lika kul och Perla bryr sig inte. Huvudsaken är att hon får hoppa och springa och få belöning när hon har varit duktig.