torsdag 16 juni 2011

Stress

Ibland blir jag bara så trött på Perla.
Som ikväll när vi var i stallet och jag befann mig strax utom syn eller räckhåll. Hon blir helt hysterisk och drar så hon nästan kväver sig. Gnyr och är allmänt stressad.
Så småningom så satte vi oss i paddocken och tittade på när dottern dressyrtränade. Hon flängde runt i kopplet för att till slut lägga sig ner en kort stund och sedan snurra runt igen. Den enda gången hon riktigt kopplade av var när hon låg i mitt knä ihopkurad.
Och där låg hon tills hon fick syn på stallkatten! Då gick sirenen igång på allvar. Nu börjar hon skrika,yla och vråla på samma gång samt dra som en galning mot katten. Helt förblindad av att den fanns i närheten så blev hon totalt superstressad. Det hela slutade med att jag satte in hundarna i bilen för att jag inte orkade höra på vrålandet och hennes slitande i kopplet.
Tyvärr är jag inte så lugn och bestämd som jag kanske borde vara i den situationen utan jag blir själv ilsk och förbannad på henne. Men det är inte lätt att få kontakt med henne i dessa situationer, skulle väl säga okontaktbar.
Hemma är hon lugn och fin men kommer vi ut så har vi detta beteende igen. Stressat dragande och genast så blir det passgång. Vilket inte är så bra.

Då kan jag säga att det lilla vi har sett av Chelsea så är hon som tur är en betydligt coolare och lugnare hund och det är skönt!
Det räcker mer än väl med en superstressad Perla. Ibland har jag funderat på om hundar också kan ha en bokstavskombination för i så fall är Perla en stor kandidat till någon slags bokstav.Vaddå stressad? Jag är ju super lugn ju!!!!


6 kommentarer:

Grabbarna boys sa...

Du ser då verkligen inte ut att stressa precis på den bilden Perla.
Så för oss är det svårt att du kan föra sånt liv och dra som värsta ardennerhästen i kopplet.
Men en katt kan vara ganska retfull faktisk.
Vov från grabbarna boys!

Eva sa...

Med erfarenheten nu av Assar tror jag definitivt på bokstavsdiagnoser även hos hundar! (Och det gör ju också den mycket erfarna vetten vi var hos!) Han blir också så där TOTALfokuserad ibland och närmast omöjlig att komma till tals med:( Med honom märkte jag också länge att allt skulle gå i vanliga rutiner, annars blev han osäker och "knäpp". (Kunde leda till "morrmatcher" och hot t.o.m.) Det har han lärt sig av med och förstår numer att livet fungerar även om allt inte är exakt som han väntar sig.
Verkar bra likt med Perla som hetsar upp sig ute men är lugn hemma, A gjorde (o gör delvis fortf) likadant!
Och så här för dig kan jag avslöja att jag många gånger reagerat precis som du:)
PUSS till tjejerna!

Katarina sa...

Även jag tror på bokstavskombinationer! Tror Nanna har en liten släng av adhd - hon brusar lätt upp och misstolkar situationer. Som tur är inte särskilt ofta. Men jag märker att hon behöver mycket lugn och ro och fasta rutiner.

Christina sa...

Hon kanske inte har någon simultankapacitet;) Inte lätt att hålla koll på både dig och katten! Tror att det kan finnas en viss sanning i detta, att hon stänger av allt annat än det hon är fokuserad på. Då är det ju inte lätt att varken bryta, avleda eller kommunicera.

TeamNelson/Ordringen sa...

Känner också igen det till viss del. Tyvärr så gick jag undan med Nelson i början tills han inte stressade upp sig. Det var bra för stunden, men hjälpte inte mot problemet. Visst,det kanske visar sig att det finns bokstavskombinationer även på hundar men när jag "äntligen" ställde mig i vägen,tog det lugnt och visade att hur han än betedde sig så stod jag där. Jag är säker på att det går att lugna Perla men det är som de säger i kommentarerna, så länge hon kan stänga av allt annat och bara hetsa upp sig kommer hon att fortsätta.Ulf som gärna skulle vilja svara längre:)

Elon och Linus matte sa...

Precis detta om bokstavskombinationen säger min man ibland att Linus har också. Han drar fruktansvärt ute och har gjort så ett tag, han stänger av och vill inte ens ha godis. Då är det jobbigt faktiskt att ha två hundar att gå ut med : (