onsdag 28 september 2011

Em promenad och lite lokal historia.

Vädret var skönt efter jobbet idag så lusten att ta en längre runda än vanligt infann sig. Då övergav vi byn och gick upp på Bräckans naturrum och ner i det gamla grustaget. För att senare gå genom hästhagar och den stora bondgården som ligger nästan mitt i byn.
Det är då man känner att det är väldigt nära ut på landet vi bor. För inne i byn har man inte alls den känslan utan det är som ett stort villaområde.
Nu har snart bönderna fått skördat färdigt och snart byts de ljusa åkrarna mot nyplöjda dito. Men idag kände jag de första dofterna av att vi verkligen bor på landet i ett jordbrukslandskap.
Grisgödsel!!! Det luktar verkligen illa!!!!!
Att själv försöka fota dessa två är absolut inte det lättaste. Av alla kort jag tog med mobilkameran så blev detta det bästa.
Trappan nedför Bräckan ligger mitt på och det finns markeringar som visar hur högt vattnet stod vid olika tidsåldrar.
Bräckan är för er som inte känner till det en moränås som bildades under istiden. Så botten som ni ser längst ner är den gamla sjöbottnen. Idag ligger havet ca 6 km fågelvägen bort.
Nu har vi gått nedför grusslänten borta vid naturrum och börjat gå nere i det gamla taget. Området är ett naturskyddsområde idag och det sköts om av västkuststiftelsen. De försöker återskapa den ursprungliga miljön som var i den mån det går. Längst bort ligger Fjärås kyrka uppe på höjden. Bräckan är en gammal vandringsled och har de senaste åren blivit avstängd för trafik.
Brevid Chelsea så har Kungsbacka kommun sin filtreringanläggning av vårt dricksvatten som tas ur Lygnern. Vattnet sugs genom åsen och renas där för att senare pumpas ut i våra kranar. Kan väl säga att vårt dricksvatten är mycket gott :)))
Många barn och ungdomar samt för all del en del vuxna har roat sig genom åren med stengrafitti som de har lagt ut på marken. De syns relativt tydligt när man står uppe på Bräckan men är svåra att fota för de flesta är så stora.
Och som sista bild bir det på den stora gamla labyrinten som någon har byggt för länge sedan och nu sköts den omsorgsfullt om.
Och visst har jag testat den ;)
Hundarna njöt av vår sköna promenad och det smakade extra gott med lite mat och sömn efteråt.
Det blev visst lite historia men det är faktiskt ganska så spännande med detta.
En annan gång så ska vi fortsätta lite längre bort på då ska jag visa er och berätta om Kung Frode som har en alldeles egen sten.

Tjingeling.

5 kommentarer:

Katarina sa...

Det här år intressant! Jag som bor så nära, vet så lite...
Även vi får vattnet från Lygnern och visst är det gott!
Kram

Eva sa...

Så kul att se!
Härlig promenadtrakt och det blir ju extra kul när det finns historia och så längs vägen.
Och bilden på tjejerna är väl alldeles utmärkt:)

Sandra sa...

vilken häftig labyrint! ja att fota hundarna själv är inte det lättaste :)

Elon och Linus matte sa...

Vilken härlig miljö ni har promenerat i. Det där med att ta kort känner jag igen, man får vara glad om man lyckas få en vovve som tittar mot kameran ; ´) Gillar labyrinten, inget högt, så det är bara att kliva ur om man inte hittar...den ser verkligen rolig ut. Härligt med havet så nära önskar vi hade vatten nära här. I och för sig har vi ju Göta Kanal ganska nära, men det är inte alltid lätt att ta sig fram till kanten för den höga vassen och gräs m.m

Grabbarna boys sa...

Jättehärlig promenad med intressant fakta.
Labytinten hade varit kul att prova.
Fota oss hundar är väl inga större problem, värre är det att få Abbe att sluta gapa på varenda bild!
Vov från grabbarna boys!